Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A kutyákról

 

Kutyák a szállodákban, kempingekben

 

Külföldön már jól bevált, Magyarországon még gyerek cipőben jár a kutyás szállodák, szállások kiadása. Szerencsére azért ma már van miből válogatnia azoknak a családoknak, akik házi kedvencükkel együtt szeretnék nyaralásukat eltölteni, hiszen egyre népszerűbb a kutyás nyaralás. Ma már könnyen található olyan szálloda, apartman vagy kemping, ahova kutya is bevihető. Érdemes azonban tájékozódni, mert sok helyen csak bizonyos feltételekkel vihetőek be az állatok, például megadott marmagasságon aluliak szállásolhatóak csak el. Az is adott, hogy egy személy hány kutyát vihet be. Jellemzően egyet vagy kettőt.

 

Apartmanok, kempingek

Apartmant, ahová kutyát is belehet vinni, viszonylag sok helyen lehet találni, szép, családias környezetben, kirándulóhelyekkel a közelben, esetleg kutyafuttatókkal is. Az apartmanok és kempingek esetében jellemző, hogy a kutyának külön szállásdíjat kell fizetni,ami általában pár száz forint éjszakánként, de néha akár az ezer forintos éjszakánként árat is elérheti.

 

Szálloda

A szállodák többségére egyelőre nem jellemző Magyarországon a kutyás szállásadás, de azért akad jó pár nagyszerűen felszerelt, kutyás szálloda. Azokat a szállodákat érdemes megkérdezni, amelyek az aktív pihenésre vágyó személyeket választják célcsoportjuknak. Általában meg van adva a vendégenként vihető kutyák száma. Az árra oda kell figyelni, van, ahol a szobaár automatikusan tartalmazza a kutyák szállásköltségét is, de van, ahol ezért plusz tételeket számítanak fel. Egyes helyeken a kutyát kennelben is el lehet helyezni, ahol az elhelyezés lehet ingyenes, fizetni csak a felügyeletért kell.

(Forrás: akutya.hu)

 

 

Kutaya panzió

 

A városi lakosság egyre nagyobb arányban tart háziállatot, köztük kutyát. Sajnos előfordul, hogy utazásaik során nem tudják magukkal vinni házi kedvencüket, erre megoldás a kutya panzió, ahol a kutyát bátran ott hagyhatjuk a nyaralás, utazás idejére.

 

Egyre több panzió nyílik, de minőségében óriási különbségek lehetnek. Fontos, hogy mielőtt beadja a kutyát, széles körűen tájékozódjon az intézményről. Érdemes körültekintően eljárni,mert egy rossz élményt nem egy könnyen felejt el a kutya. A döntés előtt érdemes körbekérdezni, hogy bánnak a kutyákkal a távollét alatt. Éjjel-nappal ott vannak-e vagy éjszakára magukra hagyják őket? Mekkora a ketrecük? Milyen táplálékot kapnak? Lehetőség van-e saját különleges igények érvényesítésére, esetleg saját táplálék otthagyására? Van-e megbízott állatorvos? Kérik-e azoltási könyvet? Foglalkoznak-e a kutyákkal vagy csak a kötelező feladatokatlátják el? Látszólag szeretik-e az állatokat, gondoskodó típusok-e? Mi történik, ha probléma merül fel? Telefonálnak-e, értesítenek-e? Milyen messze van, mennyire zsúfolt? Ha a hely nem szimpatikus, ne tegye ki kedvencét egy rossz élménynek. Kölyökkutyát, ha lehetséges, ne adjanak panzióba, mert rájuk még nagyon hatással lehet az a pár idegen helyen eltöltött nap.

(Forrás: akutya.hu)

 

 

 

Utazás a kutyával

 

Aki kutyát tart, bizonyára szívesen magával viszi a kirándulásokra, nyaralásokra a házi kedvencet, de sajnos ez nem mindig egyszerű. Ha nem adatik meg a közös utazás lehetősége, akkor is gondoskodni kell az állat ellátásáról, például kutyapanzióba adhatjuk vagy egy ismerőst kérhetünk meg a gondozásra. Egyre többet azonban csak a közös utazást tartják megfelelő megoldásnak. Külföldön sorra nyílnak azok a szállodák, ahol kutyát is elszállásolnak, és plusz szolgáltatásokat nyújtanak, például kutya szakképzett megőrzése, kutyatáplálék tárolására elkülönített rész, sőt, előfordul kutyamasszás és egyéb kutyakezelések is.  De mielőtt a szállásfoglaláson törjük a fejünket, nézzük végig, hogy hogyan indulhatunk útnak egy kutyával. Indulás előtt tájékozódjon a háziállatok utaztatásával kapcsolatos szabályrendszerről!

Az Európai Unió szabályai szerint a kutyának ki kell váltani az útlevelét, amely regisztrációját az állatorvostól kell kérni. Az útlevél más okmánnyal nem pótolható. Az útlevél mellett szükséges egy egyedi megjelölés is, amely lehet például chip vagy tetoválás. E kettő azonosító nélkül a kutya nem léphet be az EU tagországaiba.

 (Forrás: akutya.hu)

A kutya szállítása

 

Ha autóval utazik a család,érdemes gyakran megállni, akár 2 óránként, hogy a kutya átmozgathassa magát,hogy kicsit pihenjen. Az út előtt nem tanácsos etetni és itatni, nehogy rosszul legyen. Inkább az útra érdemes csomagolni egy kis vizet. Az autóban nem szükségszerű bezárva, például boxban utaztatni a kutyát, létezik már olyan hám,amely a biztonsági övhöz csatlakoztatható, de kényelmesen és biztonságosan berendezhető a csomagtér is a kedvencek számára például elválasztó ráccsal. Soha ne hagyjuk a kutyát az autóban bezárva, nyáron már 5 perc alatt hőgutát kaphat!

 

A kutya szállítására praktikus boxokat lehet venni. A boksz kiválasztásánál arra kell ügyelni, hogy a kutyakényelmesen fel tudjon benne állni és meg tudjon fordulni. Gyártanak fém, műanyag és textil boxokat. Érdemes megfontolni, hogy összecsukható, szétszerelhető boxot tudja-e praktikusan szállítani, elhelyezni, vagy inkább amasszív, szét nem szerelhető fajtát. A textil foglalja el talán a legkisebb helyet összecsukva, azonban a kutyák meg tudják tanulni, hogy nyílik. A műanyag könnyen tisztítható és általában szétszerelhető. A fém a legmasszívabb fajta, rendkívül strapabíró, viszont összecsukva is nagy helyet foglal el. A boxokhoz kapható szivacsbetét, amellyel kényelmessé tehetőek a kutyák számára. A boxot érdemes még otthon megismertetni az állattal, ugyanis ha már ott hozzászokik,idegen helyen is biztonságban fogja magát érezni benne.

 

Tömegközlekedési eszközökön, távolsági buszokon a kutyát pórázon és szájkosárral szabad csak szállítani és ajegyet kell számukra venni és az oltási papírokat be kell tudni mutatni.

 

A vonatokra különféle szabályok vonatkoznak, mindenképpen tájékozódjon, mielőtt útra kel. A legfontosabb szabályok, hogy kutya nem vihető be (vakvezető kutya kivételével) az 1.osztályú, az étkező-, illetve a pót- és helyjegyköteles vagy helyjegyköteles kocsikba. Egy utas legfeljebb két kutyát szállíthat vonaton, és fülkés kocsiba csak az ott ülő valamennyi utas beleegyezésével vihető be kutya. A 20 kg-nál nehezebb kutyák csak a peronon szállíthatók. A kutya gazdája köteles magávalvinni az egy évnél nem régebben kiállított veszettség elleni oltás igazolást a 3 hónaposnál idősebb kutyák esetében. A kutyák számára havibérlet vásárolható.(MÁV Start Zrt honlapja alapján).

(Forrás: akutya.hu)

 

 

Kutyatenyésztés

 

A kutyatenyésztésről általában
A tervszerű kutyatenyésztés a 19. században kezdődött, az első ebtenyésztő egyesület 1873-ban jött létre Nagy-Britanniában. A tenyésztést tekintve genetikailag három csoportot különböztetünk meg, a hibrid, a korcs és a fajtiszta egyedeket, az utóbbiak a törzskönyvi rendszerben vannak nyilvántartva.

Kutyatenyésztés Magyarországon
Magyarországon bárki foglalkozhat kutyatenyésztéssel. A tenyésztő részéről nincs szükség előzetes tanulmányokra, azonban a kutyákat el kell vinni a tenyészszemlére, ahol megállapítják, hogy a példány alkalmas-e tenyésztésre és ha igen, kiállítják számára a tenyészthető minősítést. Itt megnézik, hogy a kutya a fajtasztenderdnek megfelelő-e, illetve kötelező szűrővizsgálatokon vesz részt, ahol megvizsgálják, hogy egészséges-e. Magyarországon fajtánként változó, de átlagosan 4-5 tenyészszemlét tartanak évente. Ahhoz, hogy egy kutya részt vehessen a tenyészszemlén, be kell töltenie a fajtánál megadott kort, általában 12-18 hónapos kort. Be kell mutatni az orvosi szűrés eredményeit, a törzskönyvét, egyedi azonosítóját és be kell fizetni az elbírálás díját. A tenyészszemlét a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete és partnerei szerveznek, jelentkezni a helyszínen lehet.  

Az elbírálás
A szükséges fajtajellemzőket a fajtatanács határozza meg. Ennek hiányában a fajta gazda vagy fajtaklub dolgozza ki a szempontokat. A tenyészszemlén a küllembíró, illetve munkabíró vizsgálja meg a kutyákat. A kutyát természetesen mosdatva, fésülve ajánlott odavinni, de semmi esetre sem sminkelve, mert le fogják a sminket töröltetni a kutyákról. Érdemes előre felkészíteni a kutyákat például a fogak vizsgálatára, hogy minél nyugodtabban tűrje azt. Gyakorolható még a mozgás bírálata, ahol a kutyának pórázon a gazda bal oldalán a lába mellett kell sétálnia.
Amennyiben a kutya nem kapja meg a szemlén a „tenyésztésre javasolt” minősítést, egyszer lehetőség van a minősítés megismétlésre legalább egy év elteltével, szigorúan egy alkalommal. Ha akkor is elutasítják a minősítést, a kutya végleg kizárásra kerül a tenyészésből. Ez esetben a bíró köteles indoklást adni a minősítésről.
Magyarországon az egy főre jutó kutyák száma Európa-szinten az egyik legmagasabb. Ez jó alapot ad a virágzó kutyatenyésztéshez. Sajnos azonban a fajtatiszta kutyák szaporulatának nagyságrendileg harmada gazda nélkül marad, sokszor menhelyre, rosszabb esetben utcára, sintértelepre kerülnek.


A tenyésztésről
Mielőtt kutyatenyésztéssel foglalkoznánk, el kell döntenünk, hogy mi a célunk a kölykökkel. Szeretnénk megtartani őket, ami esetleg sok energiát és pénzt őröl fel? El szeretnénk adni vagy ajándékozni őket? 4-5 kiskutya gondozása hatalmas feladat, nem célszerű a vemhesség, ha nincs megoldva az utódok elhelyezése. A kutyamenhely ebben az esetben kegyetlenség, mint megoldás, ráadásul nem biztos, hogy bármikor be tudják őket fogadni.

A kutyák tenyésztésénél ismert, hogy amennyiben a kutya nem fajtiszta, nem az anyjukra hasonlítanak majd a kölykök. Ha két kevert szülőről van szó, nagyon nehezen mondható meg, melyikükre fognak hasonlítani. Ha két fajtiszta kutyáról van szó, akkor is érdemes alaposan megnézni a kant, hogy biztosan meglegyenek a fajta jellemzői, mint a szőrzet, temperamentum, és fontos, hogy meglegyen a törzskönyve, pedigréje. Ez azért lényeges, mert a vevők, ha fajtiszta kutyát szeretnének, a legjobbat fogják kiválasztani.
Ha minden feltétel adott a pároztatáshoz, utolsó lépésként lépjünk kapcsolatba az állatorvossal, aki tanácsot ad a szuka vemhessége alatti ellátásához. Az orvos sokszor tenyésztőt is tud ajánlani, aki segíthet a leendő kan felkutatásában is.

A vemhesség
A szuka első tüzelése a teljes testhossz elérésekor történik, ez jelzi az ivarérettséget. Kisebb testű kutyáknál 6-8 hónapos korban, nagyobbaknál egy éves kor környékén jellemző. A tüzelés általában 21 napig tart március és november végén. A kutyavemhesség megközelítőleg 63 napig tart. Az állatorvos jellemzően a 28. naptól tudja az állat hasának megnyomogatásával megállapítani a vemhességet, de akár ultrahangfelvételt is készíthetnek. A vemhesség több apró jelből korábban is észrevehető, például az étvágynövekedés, a mellbimbó méretének változása vagy a súlygyarapodás. Vigyázat, az álvemhes kutyáknál is ugyanezek a jelek láthatóak. A vemhesség észlelésekor célszerű konzultálni az állatorvossal, hiszen megváltozik a táplálás, fel kell készülni a vemhességre és a vajúdásra, érdemes felkészülni a vészhelyzetekre is.  Ha jó állapotban van a vemhes szuka, nincs szüksége pótlólagos kalóriabevitelre, illetve csak az ellés előtt nagyjából 5 héttel, amikor a testtömege is növekedésnek indul. Ilyenkor érdemes 35-50%-kal növelni táplálékmennyiségét, de csak fokozatosan. Inkább kisebb adagokat kapjon, kicsit gyakrabban, mint korábban. Nem jó, ha a túl nagy adagokkal megterhelik a szervezetét. Ha a táplálék korábban kiegyensúlyozott és megfelelő tápanyagtartalmú volt, nincs szükség pótlólagos vitaminokra a vemhesség alatt.

(Forrás: akutya.hu)

 

 

 

Rangsor és játék

 

A játék szerepe az állatoknál sokkal fontosabb, mint azt elsőre gondolnánk. Az etológusok szerint ugyanis nem csak a fizikai fejlődésben, ügyességben és erőben van hatalmas szerepe a kölyökkutyák játékának, hanem a falkabeli hierarchia kialakulásában is. A kis állatok, ugyanúgy, mint a gyermekek, játék közben sokszor megpróbálják a dominanciájukat kifejezésre juttatni, legalábbis kísérleteket tesznek rá. A játékos verekedés során azt is megtanulja a fiatal állat, hogy melyik hierarchiai szinten áll a rangsorban, mely falkatársai alatt és felett. A játékos tanulás mindemellett kíméletes, a kölykök szinte sérülés nélkül megúszhatják. Az etológusok szerint megközelítőleg négy hónapos korra alakul ki a falkán belüli stabil rangsor. Ezután a játékos agresszió fokozatosan megszűnik és megjelenik helyette az alá- és fölérendeltséghez kapcsolódó magatartás.

Amikor a kölykök felnőnek a rangsor szerinti viselkedéshez, megtanulják a társas kapcsolatok szinte rituális kezelését, a falkában lecsökken, akár meg is szűnhet a marakodások száma. Ennek azonban feltétele, hogy minden falkatag ismerje a rangsorbeli helyét és ennek megfelelően viselkedjen. Éppen ezért egy jól működő, nyugodt falkát nem célszerű és nem könnyű átalakítani. Akár egy új kölyök társítása is agressziót válthat ki, amíg a verekedés során meg nem tanulja, hol helye az új társaságban.  Ennek az az oka, hogy a korábban jól működő hierarchikus sorrend felbomlik. Kennelen belül tehát nem érdemes átcsoportosítgatni a kölyköket. A verekedés természetesen elkerülhető különzárással, de erre semmi szükség, ha fiatal koruktól együtt tartjuk őket, hiszen így időben ki tud alakulni a rangsor még mielőtt az verekedésekbe fajulna.

Az alombeli játék tehát nagyon fontos szerepet játszik a társas kapcsolatokban, amelynek van még egy oldala: az érzelem, kötődés kialakulása. A kölykök az alombeli társaikhoz fognak ragaszkodni, legyen az kutya, vagy más, például macska. Ha egy kiskutya macskákkal nevelkedik egy alomban, idősebb korában is a macskákhoz fog ragaszkodni.

(Forrás: akutya.hu)

 

 

 

A vedlés

 

A vedlés az a biológiai folyamat, amely során a kutya a környezeti, természeti változásokhoz alkalmazkodva a teljes szőrzetét lecseréli. A kutya évente kétszer vedlik. Télire hosszabb, sűrűbb és lágyabb szőrzetet növeszt, amely kevésbé vezeti a hőt, mint a nyári bundája. Amikor a szőrtakaró megöregszik, megérik, kihull. A vedlés során a kutya szervezetének megnövekszik a tápanyagigénye, ezért bőségesebb tápanyagtartalmú ételek fogyasztására van szüksége. A tudatosabb táplálás mellett azonban az állat a vedlési időszakban figyelmesebb gondozásra is szorul.

A vedlés típusai
A kutyák élete során háromféle vedlés figyelhető meg: az életkorral járó vedlés, az időszakos vedlés és az állandó vedlés. Az életkorral járó vedlés a kölykök növekedésével kapcsolatos. Legyen bármilyen kutyafajta, a kölykök szinte pelyhes, puha, rövid szőrrel születnek. Ekkor a szőrzetük még finomabb szálú és vékonyabb, mint idősebb korban. Aztán ahogy nőnek, a hosszú szőrűek fokozatosan megnövesztik a bundájukat, de a rövid szőrűek is változnak, lesimul a szőrzetük. Előfordul, hogy a kölyökszőrzet színe is megváltozik felnőtt korra, például az afgán agarak esetében a kölyökszőrzet fekete, míg később arannyá, szőkévé válhat, de fekete is maradhat.

Az időszakos váltás az időjárásváltozáshoz kapcsolódik tavasszal és ősszel. Tavasszal a téli dús és sűrű szőrzet törékennyé válik, fénytelen lesz és kiritkul a fedőszőr. Õsszel a vedlés nem olyan intenzív, azonban hosszabb ideig tart, mint a tavaszi. Ekkor hosszabb és sűrűbb bunda növekszik, amely pehelyszálban gazdag.

A harmadik vedléstípus a szüntelen vedlés, amely azt jelenti, hogy egész évben váltódik a szőr. Ez a vedléstípus leginkább a lakásban tartott kutyákra jellemző, hiszen az ő szőrük már nincs kitéve a természeti változásoknak, hőmérsékletingadozásoknak. A folyamat kizárólag a szőrhagymák érésének és elhalásának időpontjától függ. Ezeknek a kutyáknak nincs szükségük időszakos váltásra, mert szőrzetük alkalmazkodik az új körülményekhez: meggyengül a pehelyszál, illetve rövidülnek és vékonyodnak a fedőszőrök. Amennyiben a kutyát gyakran nyírják, trimmelik, kezelik, vagy fajtabeli adottságából kifolyólag a szőrzete finom és rövid, nehezen észlelhető a szőrzetváltás. Sokszor hallani, hogy vannak olyan kutyák, amelyek az év során egyszer sem vedlenek. Nagy valószínűséggel az ilyet ígérő tenyésztőknél is csupán a szőrzet alaposabb ápolásáról van szó, alaposabb megfigyeléssel észlelhető a vedlés.


Kopaszság
De mi a helyzet a kopasz kutyákkal? A szőrhullás lehet különféle betegségek kísérő tünete vagy öröklött tulajdonság. Milyen betegség okozhat ilyen tüneteket? Legjellemzőbb a hormonális betegségek esetében, de szőrhullás előfordulhat szopornyicában, cukorbetegségben szenvedő kutyusoknál, nemi szervbéli panaszok esetén vagy mérgezéskor is. Különösen a tallium, amely a patkányméreg alapanyaga veszélyes a szőrzetre nézve, ugyanis akár teljes kopaszságot is okozhat, ha a szervezetbe kerül. A kopasz kutya nem pusztul el, felépülésekor a szőr újra kinő. Öröklött szőrhullás a meztelen kutyáknál fordul elő, de okozhatja szoros rokontenyésztés is, leginkább a kis termetű kutyák esetében.

(Forrás: akutya.hu)

 

 

 

A szőrzet ápolása


A kutya szőrzete három szőrtípusból áll. A koronaszőr a nyakon, hátgerincen és combokon jellemző, kisebb mennyiségben a mellkason is megtalálható. Ez egy velőállománnyal rendelkező, vastag és hosszú szőrtípus. A durva szőrzetű fajtákon a koronaszőr dominál. A koronaszőr végek tüskére emlékeztetnek, amelyek belepik a testet, kiemelkednek a szőrzetből. Ez megmagyarázza a fajta elnevezéseket is, például a szálkásszőrű tacskó vagy a drótszőrű foxterrier. Ez a szőrzettípus a rövidszőrűekre nem jellemző. Ha előfordul, a nyak felső részénél és a hát mentén található, de bizonyos fajoknál teljesen hiányzik.
A fedőszőr is egy velőállománnyal rendelkező szőrtípus, amely a test egészén, szórtan található. Rövidebb a koronaszőrnél és általában vékonyabb is.
A pehelyszőr velőállomány nélküli szőrtípus, amely a legrövidebb és legvékonyabb a testen. A két másik szőrtípus alatt helyezkedik el. Ezek a vékony, de rendkívül sűrűn elhelyezkedő szőrök biztosítják a test melegének megőrzését, ez a réteg védi meg az állatot a megfázástól.
A fenti három szőrtípus mellett létezik egy különleges szőrzet, a tapintószőr, amely funkcióját tekintve eltér a többi típustól. A fejen található tapintószőr kiemelkedik a szőrzetből, ugyanis hosszú és vastag, így könnyen észrevehető a szemek felett, a felső ajkakon és az állon alkotott nyalábja.

(Forrás: akutya.hu)

 

 

 

Fürkészés és bűvölés


 A fiatal állatok a felfedezésnek, fürkészésnek, játéknak élnek, ennek során ismerik meg a környezetükben található dolgokat, élőlényeket, tapasztalatokat szereznek a világról. Megvizsgálják, foglalkoznak a környezetükkel.

De miért játszanak az állatkölykök? Több elmélet szerint a vadonban élő állatok, például rókák, farkasok, prérifarkasok a játékos mozdulatokat arra használják, hogy a közelben tartózkodó zsákmányt megközelítsék. Az ugyanis nem tudja mire vélni a játékos viselkedést, így a biztonságos távolságnál közelebb engedi a ragadozót. Ha elég ügyesen játszik a támadó, a préda akár el is indulhat felé. Nyílt terepen ez a trükkös megoldás az éhes állat egyetlen esélye arra, hogy zsákmányt ejtsen, hiszen ha túl korán indul el a nyílt terepen az áldozat felé, az elmenekül. A kutyakölyök játékának már más a célja.Ők csak olyankor játszanak, ha minden körülmény ideális: nem fáznak, nem éhesek, jól ismert, biztonságos helyen tartózkodnak, azaz ha nincs más tennivalójuk. Mindazonáltal a már tudatos, csalogató viselkedés is megfigyelhető bizonyos kutyák viselkedésében.

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Where To Buy Generic Celebrex Lesiminny

(Lesiminny, 2019.12.08 09:18)

Does Amoxicillin Cause Increase Thirts [url=http://cialibuy.com]cialis for sale[/url] Comprar Cialis Barcelona Direct On Line Pyridium Cheapeast Amex Accepted Shopretin A Cream Acheter Clomid En Ligne Territoires Du Nord Ouest

Farmacia Svizzera Buy Kamagra Lesiminny

(Lesiminny, 2019.11.20 21:00)

Non Prescription Tadalafil China Viagra Online Cialis Hello Big Boy Effect [url=http://hxdrugs.com]cialis online[/url] Vendita Cialis Senza Ricetta

Keflex Chlamydia Lesiminny

(Lesiminny, 2019.11.13 17:11)

Priligy 30mg Side Effects [url=http://viaaorder.com]viagra[/url] Levitra Viagra Tadalis Sx 20 Mg

Buy Birth Control From Thailand Elldiopay

(Ellequage, 2019.08.25 02:48)

Order Shipped Ups Stendra Medication Virginia Beach Order Prednisone From Canada Online Pharmaciy [url=http://4nrxuk.com]viagra contre indications[/url] Cialis Sem Receita

Buy Strattera Online No Prescription Elldiopay

(Ellequage, 2019.03.19 14:27)

Cephalexin For Dog No Prescriptions Synthroid Online Canada [url=http://drugs2k.net]cialis online[/url] Discount Prevacid Comprar Cialis En Espana My Canadian Pharcharmy Online